Almanya’da İkamet Eden Türk Vatandaşlarının ve Almanya’da İkamet Eden Yabancı Uyruklu Vatandaşların Türkiye’de Avukata Vekâlet Verme Usulü

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye’deki hukuki işlemleri için bir avukata vekâlet verebilirler. MÖHUK 6. maddesi ile yabancı otoritenin düzenlediği senetlerin de şeklen geçerli olduğu, ancak Türkiye’de ispat kuvveti bakımından Türk Kanunlarına tabi olduğu düzenlendiğinden, vekâlet verilmesinde Türk Hukukunda geçerli olan usul izlenmelidir. Bunun usulü yabancı uyruklular ve Türk vatandaşları için benzerlikler gösterse de, bir takım farklılıklar da bulunmaktadır. Bu halde Türkiye’de hukuki işlemleri için bir avukata yetki vermek isteyen kişiler noterden tasdikli bir vekâletname almak zorundadır.

Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşları Türk Konsolosluğu veya notere başvurarak genel ya da özel vekâletname düzenlemelerini talep edebilir. Kişiler Almanya’da bulunan Türk Konsolosluğundan randevu almalı ve noter işlemi için T.C. Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı veya pasaportu ile birlikte başvurmalıdır. Ayrıca vekâletname verilen avukatın bilgileri (Avukat Adı- Soyadı, bağlı bulunduğu baro, baro sicil numarası, T.C. Kimlik Numarası) gerekmektedir. Türk Vatandaşlığından izinli çıkanlar Mavi Kartları ile aynı şekilde konsolosluğa başvurmalıdırlar. Türkiye’de vekâletnameler, Almanya’da düzenlenen vekâletnamelere kıyasen daha detaylı olduğundan genel vekâletname hazırlatırken verilmesi gereken tüm yetkileri içerdiğine emin olunmalıdır. Vekâletname de bulunmayan yetkilere ilişkin, avukatın işlem yapması mümkün değildir.

Alman vatandaşlarının ve diğer yabancı uyruklu kişilerin ise Türkiye’de bulunan bir avukata vekâletname vermelerine ilişkin usul Türk vatandaşlarından biraz farklıdır. İlk olarak Almanya’da bulunan bir avukat veya noter tarafından Almanca olarak Türkiye’deki avukata vekâletname düzenlenmelidir. Devamında HMK’nın 244. maddesi ve Noterlik Kanununun 195. maddesi uyarınca bu vekâletnamenin Türkiye’de resmi belge olarak görülebilmesi ve ispat imkânı bulunması için apostil düzenleterek onaylanması gerekmektedir. Vekâlet veren kişi notere vekâletnamenin Türkiye’de kullanılması üzere düzenleneceğini bildirmelidir. Bunun üzerine noter yetkili mahkemeye vekâletnameye apostil şerhi verilmesi için mahkemeye başvurur. Mahkeme apostilli vekâletnameyi kişiye posta yoluyla ulaştırır. Vekâlet veren kişi Türk Konsolosluğundan randevu almalıdır. Burada vekâletname yeminli tercüman tarafından tercüme edilir ve noter tarafından onaylatılır. Türk Konsolosluğu’nca tercüme ettirilmesi için kimlik kartı veya pasaport, vekil tayin edilecek avukatın bilgileri (avukat adı- soyadı, bağlı bulunduğu baro, baro sicil numarası ve T.C. Kimlik Numarası) gerekmektedir.

Diğer yandan tapu, boşanma, taşıt satın alma ile ilgili vekâletnameler özel vekâletnameler arasına girmektedir. Özel vekâletnameler için, son 6 ayda çekilmiş olan iki adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Genel vekâletnamelerde olduğu gibi; özel vekâletnamelerde de avukata hangi yetkilerin verildiği detaylıca belirtilmiş olmalıdır.

Öğrenci Stajyer Şüheda SERİN