Değişen Dünyada Hukukun Rolü ve Geleceği: Yeni Dünya, Yeni Sorunlar
robot pointing on a wall

Hukuk mesleği ve dünya önemli bir dönüşüm sürecinde. Geleneksel yapılar değişiyor, veri kullanımı artıyor, yapay zeka etik sorunları doğuruyor ve kültürel karışımlar çoğalıyor. Tüketim kültürü yayılıyor ancak eşitsizlik, ekosistem bozulması, zihinsel sağlık sorunları ve fanatizm artıyor. İnsanlar, tükettikleri ürünlere dönüşüyor.

Değişen Çevremiz 2020-2030: Hukuki Çıkarımlar

Çevre Dostu ve Sürdürülebilirlik Odaklı Şirket Birleşmeleri ve Satın Alımları (Green M&A): Şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik finansman, şirket oluşumu ve strateji geliştirme gibi yeni fırsatlar için hukuki destek ihtiyacı artıyor.

Küresel Ortaklıklar: Şirketlerin sürdürülebilirlik fırsatlarını belirlemesi ve hem danışmanlık hem de hukuki çözümler sunması gerekiyor. Müşterilerin sürdürülebilirlik konusundaki önceliklerini anlamak, sektörlere ve marka stratejisine entegre etmesi önemli bir adım.

İklim Risklerini Anlama: Artan şiddetli hava olayları, tüm sektörlerde hem müşteriler hem de avukatlar için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Göç davalarındaki artış ve şirketlere/ hükümetlere karşı çevre davaları aslında bu durumun bir yansıması.

Sigorta Yaklaşımlarındaki Değişimler: Geleneksel tazminat sigortalarının yerini, gerçek zamanlı veri kullanımı ve tahmin analitikleriyle desteklenen parametrik sigortalar alıyor. Avukatlar ve sigorta şirketleri bu alanda yenilikçi çözümler geliştirebilir.

Sorumluluk Riskleri: İklim değişikliği küresel bir sorun olduğundan, davacılar farklı ülkelerde uygun yasal zeminlerde dava açabilir. Avukatlar, bu çeşitlilikteki hukuki seçenekleri önceden değerlendirme yetkinliği kazanmalıdır.

Geçiş Riskleri ve Değerini Kaybeden Varlıklar: Geçiş riskleri, ekonomilerin düşük karbonlu bir düzene geçiş sürecinde ortaya çıkan risklerdir. Bu riskler, yeni düzenlemeler, karbon vergileri, sürdürülebilir teknolojilere adaptasyon veya fosil yakıtlara olan talebin azalması gibi değişimlerden kaynaklanıyor. Yatırım kararları ile bağlantılı risklerin yönetiminde hukuki destek gereksinimi artıyor. İngiltere’nin 2050 Net Sıfır hedefi doğrultusunda, avukatlar müşterilerinin kayıp yatırımlarına ilişkin hak taleplerinde yenilikçi stratejiler geliştirebilir.

2020-2030 dönemi, ekonomik güç kaymasının E7 ülkelerine doğru olacağı, 2050’de ise bu ülkelerin G7’yi ekonomik olarak geride bırakacağı bir dönem olacak. Bu değişiklikler doğrultusunda, hükümetlerin, politika yapıcıların ve hukuk mesleğinin, düzenleyici gelişmeler ve yeniliklerin uygulamaları konusundaki tepkilerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Özellikle, yeni düzenlemeler, hukukçular için bilinmeyen zorluklar ve sınırlar oluşturacaktır, ancak bu durum, hukukçulara toplumsal yanıtları şekillendirme ve değişen iş ortamlarını analiz etme fırsatları sunacaktır.

İklim değişikliğinin felaket etkileri geniş çapta kabul görmekte ve bu değişikliklerin 2050’ye kadar, karbon salınımını sıfırlamayı hedefleyen sanayi ve hükümetlere zorla değişiklikler yaptıracağı öngörülmektedir. Ayrıca, nüfus artışı ve demografik değişiklikler, dünya genelinde büyük bir etki yaratacak,

Bu içerik, The Law Society’nin “Future Worlds 2050: images of the future worlds facing the legal profession 2020-2030” adlı makalesinin birkaç bölümünden alıntılanarak çevrilmiştir.

Makalenin tamamını okumak için:

https://www.lawsociety.org.uk/topics/research/future-worlds-2050-images-of-the-future-worlds-facing-the-legal-profession-2020-2030